Värsket talleliha oodates

Kevad on küll kaunikesti ebastabiilne aga tasapisi ta tuleb. Ja sellega seoses sellega lükatakse varjualt välja ka grillid. Tahaks juba värsket, kvaliteetset talliha küpsetada ja saslõkki säristada. Aga selleks oleks muidugi vaja ka liha...
Aga nii nagu kukeseened, maasikad ja kevadine rabarber on ka parim talleliha paraku hooajaline. Tall sünnib kevadel, kasvab päikesekäes rohelistel rohumaadel. Parim, rohumaal kasvanud talleliha saab tarbimisküpseks alles suve teises pooles, pärast jaanipäeva.
Saaks muidugi ka teisiti. Ka värskeid maasikaid võime aprillis supermarketi uksetagant vabalt osta. Aga see ei ole see. Oleme isegi katsetanud mitmel erineval moel talleliha hooajalisust vähendada. Näiteks korraldada paaritus varem ning tuua seeläbi ka poegimine varasemaks. Nii sünniksid talled talvel ja oleksid kevadeks juba kaunikesti kopsakad. Aga võta näpust - ega pimedal ajal, kinnises laudas ja talvise sööda peal see tall ei edene. Ja mis veelgi olulisem, sellisel heinal/silol kasvanud tall, kelle liikumisvabadust on piiranud laudaseinad ei anna meile ka pooltki seda maitseelamust, mis vabal rohumaal kasvanud loom. Palju müüakse kevadeti ka möödunud aasta suvel sündinud tallesid. Sama häda - ega pikk talv laudas ei ole loomale kerge ning lihal puudub hoopiski see lõhnabukett, mis karjamaal. Jääb veel võimalus sügistalvel realiseeritava liha sügavkülmutamine - lambaliha oma kvaliteeti sügavkülmas ei kaota. Aga kuna liha kogused on piiratud, siis päris kevadeks on ka sügavkülmast liha otsas.
Ja nii me rõõmustame kasvavate tallede üle, vaatame kuidas rohi kasvab ja ootame. Selles on oma suur võlu - oodata, millal valmib midagi erilist ja head. Ja see juhtub õigel ajal - ei varem ega hiljem. Olgu need siis oma aia maasikad, rabarber, esimesed punased tomatid kasvuhoonest, esimene päris värske kartul või värske talleliha. 

Ootame koos! Ja kui aeg küps (ehk nii juuli lõpupoole aga kindlasti mihklikuus), siis naudime ja varume taas uueks ootamise ajaks varusid.
Eelmine
Auväärne teine koht tallerallil

Lisa kommentaar

Email again: